Da Sydvestjyske Museer renoverede Jacob A. Riis’ barndomshjem for at indrette museum i Sortebrødregade 3, fandt arkæologerne en brolagt slippe (sti), som er omtalt i Ribe Bys Jordebog. Af den fremgår, at slippen gik ned til byens ”Privet” = toilet ved åen.
Ved udgravningen af Sortebrødregade 3 fandt man også bygningsrester fra flere tidligere huse på stedet – nogle af dem så langt tilbage som til begyndelsen på karréens bygningshistorie i 1400-årene.
Den ældste bygning i karéen ligger på hjørnet af Sortebrødregade og det nuværende Overdammen. Den blev opført som købmandsgård i 1583 af Ebbe Mogensen lige efter en voldsom brand i byen i 1580.
Han byggede et såkaldt gavlhus, som var det typiske byhus på den tid. Gavlen vendte ud mod Overdammen, mens bygningens langside strakte sig ned ad Sortebrødregade.
De næste 300 år kom der flere bygninger til og de eksisterende blev bygget om.
I 1681 opfører Jens Lauridsen Baggesen fx portbygningen i Sortebrødregade – porthammeren bærer stadig hans og hustruens initialer.
De oprindelige gavlhuses facader ud mod Overdammen blev ombygget i 1790, så de fulgte tidens mode og dermed blev et af Ribes første klassicistiske huse.
Det er tydeligt at se udenfor men også på første sal, hvor tre store stuer en suite er bevaret som en del af HEX!s udstillingsrum.
Da Købmand J. H. Quedens overtog gården i 1836 indrettede han den til købmandsbutik, og den eksisterende butik og cafe har bevaret en del af det oprindelige inventar fra Quedens tid.
Den smukke havestue, hvor man fx kan nyde en kop kaffe, ligger ud mod gårdrummet og rosenhaven. Den blev indrettet i 1854 og er en forlængelse af sidebygningen, som er fra 1790. Havestuen er udsmykket med gipsrelieffer med motiver af Bertel Thorvaldsen
Samme sidebygning fik bygget en etage på i 1865, og det er også i den, man finder det gamle 1800-talskøkken, et bryggers og et pigekammer.
I 2020 blev de smukke smedejernstrapper til havestuen genskabt af et tysk firma efter en større donation.
Sortebrødregade 3 er Jacob A. Riis’ barndomshjem og stammer fra 1850. Det er tydeligt inden døre, for de oprindelige vægge er bevaret, så alle rum er små som i det typiske 1800-talshus for en almindelig familie.
Skoletjenesten på Quedens Gaard, der tilbyder undervisningsforløb med afsæt i bygningernes og udstillingernes historier, har til huse i det gule hus, Sortebrødregade 5, der afslutter karreen. Det er et gavlhus ligesom Ebbe Mogensens og stammer fra samme periode. Gavlen, der vender ud mod Sortebrødregade har senere fået et lag puds, men ser man ned langs Kølholts slippe kan man tydeligt se det oprindelige bindingsværk i husets langside.
Kølholt var i øvrigt guldsmed, værtshusholder, brændevinsbrænder og ansvarlig for vedligehold af havnens kran og vægt. Han boede i nr. 5 i 1700-tallet og lægger altså navn til slippen.
Quedens Gaard har gennemgået to store renoveringer. I årene 1951-65 gennemførte man en gennemgribende renovering under ledelse af Hans Henrik Engqvist. I dag ejer Sydvestjyske Museer hele Quedens Gaard karréen og har i årene 2019-20 med fondsstøtte fra flere fonde igangsat en omfattende renovering af de fredede bygninger, en restaurering som Jørgen Overbys Tegnestue har stået i spidsen for. Nu rummer bygningerne vores udstillinger på HEX! Museum of Witch Hunt og Jacob A. Riis Museum, der åbnede i 2019.
Karréen rummer også Toldboden og Toldbodens have, hvor der er en gennemgang til Rosenhaven langs med åen.