Historien om museet

Sydvestjyske Museer ejer en hel karré af renæssance- og 1800-tals bygninger inde midt i Ribe. Da museet i 2013 udarbejdede en masterplan for den fremtidige udnyttelse af bygningerne, lå én ting fast: I Jacob A. Riis’ barndomshjem i Sortebrødregade 3 skulle der indrettes et museum, som skulle fortælle om hans store betydning som fotodokumentarist, journalist og socialreformator og om hans egen fascinerende livshistorie.

Da finansieringen var på plads i 2017, gik vi i gang med det store renoverings- og museumsprojekt. Selve byggeperioden kom til at strække sig over 15 måneder og var først tilendebragt med museets åbning i juni 2019.

I slutningen af 2018 gik vi i øvrigt i gang med det andet store renoverings- og museumsprojekt i karréen, nemlig restaurering af selve Quedens Gaard og indretning af museet HEX! Museum of Withch Hunt. Det åbnede i juni 2020 og har indgang, billettering og butik fælles med Jacob A. Riis Museum.

Finansiering

Jacob A. Riis Museum har kun kunnet etableres pga. stor fondsstøtte på i alt 16 mio. kr. Augustinus Fonden sikrede, at vi kunne foretage en omfattende restaurering af både barndomshjemmet og de tilstødende bygninger i Sortebrødregade 1 samt noget af bagbygningen til Quedens Gaard.

Nordea-fonden gav midlerne til selve museumsudstillingerne.

En tredje og mindre kilde har været vores amerikanske fundraising-organisation, American Friends of Jacob A. Riis Museum. Donationer herfra har været med til at sikre indretning af Jacob A. Riis-biografen samt løbende formidlingstiltag.

Samarbejdspartnere

Udstillingerne er udviklet i samarbejde med udstillingsarkitekt Eskild Bjerre Laursen.

Jørgen Overbys Tegnestue A/S stod for bygningsrenoveringen af Quedens Gaard karreen. Hovedentreprisen havde Knud Weiland Aps, Jejsing.

Åbning

Museet blev indviet den 28. juni 2018 med protektor, prinsesse Benedikte i spidsen.

Åbningsceremonien foregik i Det Gamle Rådhus i Ribe, hvor der også var amerikanske efterkommere efter Jacob A. Riis til stede samt repræsentanter fra Jacob A. Riis Neighborhood Settlement i New York. Det musikalske indhold blev leveret af Anders Koppel, Benjamin Koppel og Alex Riel, hvor de på eminent vis fremførte Anders Koppels Mulberry Street Symphony, der er inspireret af Jacob A. Riis’ fotografier.